A pályázatok világát sem hagyja hidegen a menekültügyi kérdés. Jelenleg két érvényben lévő kírás van ebben a témakörben. 

Európának a II. Világháború menekültválsága óta, most kell igazán ismét szembenézni a menekültügyi problémával. A háborúk, a kedvezőtlen természeti és környezeti feltételek miatt több ezer ember kényszerül otthona elhagyására és érkezik Európába kedvezőbb, biztonságosabb életfeltételekre számítva. 

A (menekültekkel) szembesülő Európában, a politikusok és a lakosság közt megosztottság alakult ki az elmúlt időszakokban meghozott emberjogi szabályokra, egyezményekre, megállapodásokra vonatkozólag. Fokozódik a gyűlöletbeszéd, az idegengyűlölet és az iszlámellenesség. 

A pályázat célja a plakátok kreatív megjelenésén keresztül üzenni a közömbösség, a félelem, a tudatlanság, az agresszió és az erőszak ellen. 

A Refugees in Europe plakátpályázatra az egyetemi és művészeti iskolák és diákjaik pályázhatnak, akik nemzetközi platformon keresztül dolgozhatják fel a kérdést. Pályázni folyamatosan lehet, a lengyel pályázatkiíró szervezet honlapján.  

A magyarországi Goethe Intézet szintén a művészeket hívja a migráció kérdésnek kommunikálására. A kiírás migráció témájú online kiállításon való részvételre invitálja interdiszciplináris területen az alkotókat. A nyertes pályázatok 60000 Ft+Áfa díjazásban részesül. A pályázatokat 2015. október 18.-ig lehet benyújtani. A kiválasztott, megvalósított pályaművek a budapesti Goethe Intézet weboldalán lesznek láthatóak és egy erre a célra létrehozott online kiállítótérben.