Az élelmiszer szkenner egy olyan eszköz, amellyel pár másodperc alatt meglehet állapítani egy-egy étel milyen összetevőkből áll. A food scanner-eknek egyre szélesebb választéka ismert. 

A tudomány és a technika fejlődésével pedig egyre több titkot tudhatunk meg egy-egy ételről, például azt, hogy mennyi kalória van egy hamburgerben, mennyire érett egy-egy déli gyümölcs.

food scanner élelmiszer szkenner Horizon 2020

A technika pedig mindennapi eszközeinkbe építi be alkalmazások formájában a kis tudort, így nemcsak USB formátumú letapogató eszköz, hanem mobiltelefonos alkalmazásként is mindig nálunk lehet. 

2016 március 9.-ig lehet pályázni az Európai Unió Horizon 2020 Food scanner díjára. 

food scanner élelmiszer szkenner Horizon 2020

A pályázaton az nyer 800 000 - 100 000 eurót, aki a legösszetettebb fodd scanner prototípust találja ki. Amely nem csak önmagában, hanem más eszközökkel például mobiltelefonnal kombinálva a legaprólékosabban meg tudja mutatni egy étel tápanyag-összetételét és az azokban található allergének jelenlétét. 

food scanner élelmiszer szkenner Horizon 2020

A pályázat nem titkolt célja, hogy a többségében túlsúlyos társadalom, kellő információval rendelkezzen az épp asztalra kerülő élelmiszerről, másrészt, hogy allergiával és intoleranciával küszködők is kellő információt kapjanak a táplálékbevitelük monitorozására.

A pályázatokat 2016 március 9.-ig lehet benyújtani a Horizon 2020 hivatalos honlapján.