A pályázati forrás kihasználása potenciális lehetőség forrásaink bővítésére, álmaink, vállalkozásaink megvalósítására. Az elképzeléseinkhez megfelelő pályázatokat találni nem is annyira egyszerű dolog, mint azt elsőre gondoljuk. 
Ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen forrást keresünk, és hogy az adott forrást milyen intézményhez, szervezethez sorolhatjuk, már akkor beljebb vagyunk a fejlesztésünkhöz szükséges forrás megtalálásához.

A pályázatokat kiíró szervezeteken kívül pályázatkeresés szempontjából leghasznosabb oldalak a pályázatfigyelő portálok, amelyeknek az oldalain böngészve rájöhetünk, hogy mégsem olyan egyszerű a megfelelő találatra lelni, mint az elképzeltük.

pályázat pályázatok pályázatfigyelő pályázatírás pafi.hu pályázatmenedzser.hu forrásfigyelő.hu kulturpont.hu

A pályázatfigyelő oldalak közül a legrégebbi a korábban még a SANSZ újságot kiadó Pafi.hu. A pályázatfigyelő online oldala bárki számára hozzáférhetően, átlátható rendszerben, követhető formában gyakorlatilag teljes összképet nyújt a pályázatok világából. Szolgáltatásai között szerepel hírlevél és online pályázati sajtószolgáltatás, illetve oktatás is. Megjelenése szegényes, unalmas, Facebook-oldala nincs, és sajnos nem kicsit, de megeszik a reklámok.

A második legrégebbi pályázatfigyelő oldal a Pályázatok.org, talán ez a leginkább a pályázókkal kommunikáló oldal. Az oldalhoz tartozó két, népszerű 20–30 ezres követői táborral rendelkező Facebook-oldalal nagyon népszerű a pályázatot keresők körében. Hozzájuk tartozik a Művészeti pályázatok, ösztöndíjak Facebook-felület is, ami a művészetekkel és kreatív szolgáltatásokkal foglalkozó szakemberek számára bejáratott információs felület. Ez nem véletlenül van így, általában itt jelennek meg elsőként a legegyedibb pályázatok. A két másik nagy pályázatfigyelő oldalhoz képest egyedül a Pályázatok.org kínál olvasói számára pályázatírás-szolgáltatást is. A Pályázatok.org talán egyik legnagyobb gyengesége a kicsit populárisra sikeredett új felülete, illetve, hogy csak egyedi, személyre szabott hírlevél-szolgáltatást nyújt.

pályázat pályázatok pályázatfigyelő pályázatírás pafi.hu pályázatmenedzser.hu forrásfigyelő.hu kulturpont.hu

A „korban” következő harmadik felület, a Pafi.hu és a Pályázatok.org rendszerén felkapaszkodott Pályázatmenedzser.hu. Egy ideig jól követhető volt, hogy a Pályázatmenedzser az előző két oldal gyűjtéseiből építi fel a saját rendszerét. A ma már zárt, fizetős és regisztrációhoz kötött rendszerhez azok férnek hozzá, akik megrendelik az oldal szolgáltatásait. A Pályázatmenedzser az általa kialakított, a pályázatfigyelő oldalak között az egyik legkompaktabb, jól felépített zárt rendszerré nőtte ki magát, ám most éppen abban kezd elveszni, hogy általánosan megfogalmazott pályázati címeivel egy érthetetlenül kommunikáló online felületet épít fel. Aki megfizeti a pénzdíjas rendszert, az napi, gyakorlatilag linksorból álló hírlevél-szolgáltatásban részesülhet.

A pályázatfigyelő oldalak között kell megemlíteni, a nem csak pályázatfigyeléssel foglalkozó Kultúrpont.hu oldalt. 
A Kultúrpont egy központilag támogatott kulturális intézmény felülete, a fentebb említett három pályázati oldal forrásaira alapozva összegyűjtött pályázatokról nyújt belinkelt, rövid információt. Az oldal kiemelkedő része a nemzetközi kulturális pályázatokat és információkat bemutató rendszere, illetve a Kreatív Európa pályázataival kapcsolatos szolgáltatásai.

pályázat pályázatok pályázatfigyelő pályázatírás pafi.hu pályázatmenedzser.hu forrásfigyelő.hu kulturpont.hu

Új, de az előző oldalakból – leginkább a Kultúrpont.hu-ból – építkezik a Librárius.hu pályázatfigyelő részlege is. Az előzőekhez képest semmi újat nem nyújt. Egyetlen megvillantható pontja, hogy egyes pályázatokról időnként egyedi tartalmat jelentet meg.

Szóra csak azért érdemes a Forrásfigyelő.hu, mert gyakorlatilag ez az oldal képviseli a parazita pályázatfigyelés legnépszerűbb formáját. A Pafi.hu, a Pályázatok.org és a Pályázatok.gov.hu pályázatait tükrözve kínál többszörösen nem egyedi tartalmat az olvasói számára.

Léteznek még kisebb felületek, amelyek nagy része vagy meghatározott pályázatokra, pályázati kategóriákra koncentrál, vagy az előzőkből építkezik, így igazán sok újdonsággal nem szolgál.

Illetve léteznek a pályázatokkal kapcsolatos kulcsszavakra jól pozicionált oldalak, mint a Pályázatfigyelő.info teljesen kaotikus, átláthatatlan, olcsó hívó szavakra épült rendszere.