Biztos sokan ismerik a Kossuth téri metró megálló szomszédságában éktelenkedő rém csúnya irodaépületet, az egykori MTESZ székházat. 

MTESZ székház felülről. [forrás: Google Maps]

Az Országgyűlés hivatala ötletpályázatot írt ki a Kossuth tér 6-8. számú ház homlokzataira és a tömegformálására vonatkozó építészeti ötletek,lehetséges megoldások kidolgozására. 

 Hültl Dezső által kidolgozott egységes homlokzati terv, a déli oldal négy telkére 1928-ból.

Az épületről azt kell tudni, hogy a Kossuth tér itt található három épületére 1928-ban a Fővárosi Közmunkák Tanácsa Hütl Dezső egyetemi tanárral egységes homlokzatot dolgoztatott ki. Nyilvánvalóan az volt a cél, hogy a Kossuth térnek ez az oldala is megfelelő összhangban legyen a tér többi épületével. 

A székház üresen álló telke a metróépítkezés felvonulási területével az 1950-es évek első felében [forrás: fortepan.hu]

E cél megvalósítása MTESZ székház esetében nem nem történt meg. A metró bejárata feletti MTESZ-házat 1972-ben adták át. Nevét a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége után kapta. A vasbeton pillérvázas szerkezetű épületet  Pintér Béla tervezte.

Az épület értékeit tekintve vitatott, hogy milyen építészeti örökséggel bír. A belső építészeti megoldások között ugyanis, a korszakhoz mérten igényesen, minőségi anyagokból kivitelezett megoldásokat találunk. 

Előcsarnok. Márványból faragott oszlopfríz. [forrás: Magyar Építőművészet, 1974

A pályázat kiírója olyan terveket vár, amelyek tiszteletben tartják a korabeli szabályozás mögötti (s ezek szerint a jelenlegi elvárások is hasonlóak) elveket az anyaghasználat, formanyelv, építészeti térformálás esetében. A kor követelményeinek megfelelően időtálló, fenntartható építészeti megoldásra törekszenek.

 400 fős előadó-, és tanácsterem. Forrás: oroksegfigyelo.blog.hu

A pályázat nyertesei közt lesznek díjazottak és lesz olyan pályamű amely megvételre kerül. A díj legnagyobb összege 100 000 euró, a vásárlás legkisebb összege 2000 euró. 

A pályázó 50 000 Ft részvételi díjjal vehet részt a pályázaton.

Az építészeti pályázatok beadási határideje: 2015. november 11.